Doktoren in ziekenhuis

Toen ik hoorde dat mijn abces mogelijk veroorzaakt werd door een fistel, ging ik googlen. Ik kan je dat echt afraden! Toen ik hoorde over fistels en setons ging ik namelijk ook op zoek naar informatie. Hier werd ik echter niet vrolijk van en dan vooral niet van de foto’s die tevoorschijn kwamen! Ik schrok er eigenlijk behoorlijk van, want ik vond het behoorlijk heftig!

Inmiddels heb ik zelf meerdere fistels in mijn buik (die ik zelf gelukkig niet kan zien, haha). Maar helaas heb ik sinds een jaar wel een fistel vanuit mijn endeldarm. Dit begon met een abces, die twee keer behandeld werd door de gynaecoloog. Toen dit abces een paar maanden later opnieuw opspeelde, besloot mijn MDL-arts een MRI-scan te laten maken van mijn onderbuik, tevens kreeg ik ook meerdere keren een antibioticakuur. Op de scan was wel een kleine fistel te zien, maar dit zou mijn klachten niet kunnen verklaren, helaas.

Tot ik een paar weken geleden opnieuw een abces had, waardoor ik bijna niet meer kon lopen of zitten. Direct een afspraak gemaakt bij de huisartsenpost waarop de huisarts vertelde dat het verstandig was dat het toch een keer chirurgisch behandeld zou worden. Helaas bleek ik toch een fistel te hebben en hebben ze een seton geplaatst.

Vaak krijg ik de vraag wat een fistel precies is en waarvoor er een seton door de fistel is geplaatst. Dat zal ik hieronder proberen uit te leggen (met wat hulp van google, haha).

Wat is een fistel?

Eigenlijk kan ieder gezond persoon last krijgen van een fistel, maar een fistel bij iemand met Crohn begint toch vaak anders. Een fistel bij een gezond persoon ontstaat meestal na een onderhuidse ontsteking. Bij die ontsteking vindt een ophoping van pus plaats (een abces). Als de druk op het abces te groot wordt, moet het pus ergens naar toe en dan kan er zich een gangetje naar buiten vormen, dit gangetje wordt een fistel genoemd.

Peri-anale fistel geïllustreerd

Bij iemand met de ziekte van Crohn ontstaan de fistels vaak vanuit de (ontstoken) darmwand. Deze fistel kan in de buik zitten en zich wenden tot andere organen, maar ook kan de fistel naar de huidoppervlakte groeien. Bij mensen met de ziekte van Crohn ontstaat er ook vaak een perianale fistel vanuit de endeldarm. Deze fistel kan een gevolg zijn van een perianaal abces.

Behandeling

Helaas is het zo dat een fistel niet vanzelf geneest. Soms, bij de ziekte van Crohn, kunnen bepaalde medicatie wel tegen de fistel helpen (waaronder Remicade en Humira). Wanneer er sprake is van een abces moet dit vaak chirurgisch, onder narcose, behandeld worden. Afhankelijk van het verloop van de fistel wordt een keuze gemaakt uit een van de volgende operaties:

Fistulotomie (openleggen van de fistelgang)
Als een fistel dicht bij de anus loopt, loopt hij meestal door de kringspier. Deze fistel wordt dan zonder teveel sluitspier door te moeten nemen open worden gelegd. Normaal gesproken is er dan geen gevaar voor het ontstaan van incontinentie.

Het plaatsen van een seton
Een seton is een draad of elastiekje dat in de fistel wordt gebracht. De uiteinden worden aan elkaar geknoopt zodat hij er niet uit kan gaan. Meestal wordt hiervoor gekozen als de fistel hoog en door de kringspier loopt. Het doel is om eventuele holtes met pus zo goed mogelijk leeg te laten lopen en/of om de wand van de fistelgang steviger te maken zodat in tweede instantie de lift procedure kan worden uitgevoerd. Het is een weinig ingrijpende operatie met lage complicatiekans. Vaak is dit een operatie ter voorbereiding op een tweede operatie waarbij de fistel helemaal opgeheven wordt.

Rectum illustratie, Perianal abcess, seton

Lift procedure
Hierbij wordt de fistelgang opgezocht via een sneetje dat net buiten de anus wordt gemaakt. Tussen de sluitspieren wordt dit gangetje van buitenaf met een hechtdraad dichtgebonden. Het is een vrij nieuwe techniek, waarvan de lange termijn resultaten nog niet voldoende bekend zijn, maar omdat de techniek geen risico’s op incontinentie geeft en weinig ingrijpend is, lijkt het veelbelovend.

Mucosa advancement plastiek
Bij deze operatie wordt de inwendige opening van de fistelgang bedekt met een soort transplantaatje van het slijmvlies net boven de opening. In ervaren handen heeft deze techniek vrij veel succes. Ook heeft deze techniek een kleine kans op enige vorm van incontinentie.

Tissue col
Hierbij wordt de fistelgang schoongemaakt en de inwendige opening dicht gehecht. Vervolgens wordt lijm in de fistelgang gespoten. Deze operatie heeft een lage complicatiekans, maar de kans dat de fistel niet dichtgaat is ook 50%.

Anale plug
Hierbij wordt in plaats van lijm een speciale plug in de fistelgang achtergelaten. De kans op het niet sluiten van de fistel is ongeveer 50%

http://www.proctoskliniek.nl

Hopelijk is dit voor jullie een duidelijke uitleg wat een fistel precies is en welke behandelingen hiervoor zijn. Voor vragen kun je altijd contact met mij opnemen! 🙂

Liefs Kim

3 Comments on Wat is een fistel en welke behandelingen zijn er?

 1. Bos
  20 oktober 2017 at 13:14 (8 maanden ago)

  Zeker een goede uitleg, aan mij werd het uitgelegd toen ik wakker werd uit de narcose, het enige wat bleef hangen is dat ik nog een keer geopereerd zou worden.
  Gelukkig heeft de chirurg me later nog een keer alles haarfijn uitgelegd toen ik wat meer bij kennis was.
  2 november word ik weer bekeken en dan gaan we een afspraak maken voor vervolg operatie.
  Iedereen succes met alles.
  Jaap Jan

  Beantwoorden
 2. kimberley pex
  27 maart 2017 at 15:13 (1 jaar ago)

  Ik heb een groot hoefijzervormig fistel dat er uitziet als een struik.Het is groot en flink vertakt door de talloze abcessen. Op alle MRI’s duidelijk te zien. Al 9 jaar lang. Veel doffe ellende . Voor zo’n vertakt fistel , met allemaal kleine pijpzweertjes die alle kanten uitschieten, die struik dus, is geen oplossing. Ik heb internet afgestruind . Stamceltherapie , laser,schuifplastiek, fistelectomie; allemaal voor ééntakkige fistels.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *